10.7.2007

Seitsemän suomalaista ihmettä

Maailmalle valittiin eilen uudet seitsemän ihmettä yleisöäänestyksen perusteella. Uusia ihmeitä ovat Kiinan muuri, Petran kalliokaupunki Jordaniassa, Brasilian Kristus-patsas, krooh pyyh ja ketä kiinnostaa.


YK:n kulttuurijärjestö Unesco kieltäytyi tukemasta hanketta, koska sen mukaan nyt valitut ihmeet ovat ihan vitun tylsiä.


Olen täsmälleen samaa mieltä Unescon kanssa. Jos ihmeiden valinta olisi tehty oikeudenmukaisesti ja järkevästi, ihmeeksi olisi päätynyt ainakin Chuck Norrisin roundhouse kick, Stevie Wonder ja MacGyverin takatukka. Pyrin nyt omalta osaltani korjaamaan tätä suunnatonta vääryyttä, ja valitsen tiukan tieteellisin perustein seitsemän suomalaista ihmettä.


1. Helsingin Ulkokäymälä


Carl Ludvig Engelin suunnittelema Ulkokäymälä sijaitsi Vanhassa kirkkopuistossa. Käymälän rakennustyöt aloitettiin 1830, ja lopullisesti se vihittiin käyttöön vasta 1852. Käymälä edusti uusklassista tyyliä, ja sen esikuvana on pidetty Pietarissa sijaitsevaa Kazanin Paskahuussia.


Käymälä oli puhdas, viihtyisä ja kodikas. Se tuoksui aina kukkasille, ja sinne pääsi asioimaan vaivaiseen markan hintaan. Vessaa käytti mm. Jeesus vieraillessaan Suomessa vuonna 1962. Käymälä kuitenkin paloi maan tasalle vuonna 1987, eikä sen tilalle ole vielä rakennettu uutta. Niinpä helsinkiläiset ovat viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan tottuneet tekemään tarpeensa kadulle.


Bubbling Under: Ystävällinen bussikuski


2. Ilkka Kanerva pelastaa Suomen ulkopolitiikan


Ennen Ilkka Kanervan ulkoministeriyttä Suomi oli maailmanpolitiikan ruma ja typerä kakara, jonka kanssa kukaan ei halunnut leikkiä. George W. Bush käytti Erkki Tuomiojan naamaa tikkatauluna ja pyyhki takapuolensa vessapaperiin, johon oli painettu Tarja Halosen kuva. Vladimir Putin suunnitteli ydinpommittavansa Suomen maailmankartalta ihan vain sen vuoksi, että "päästäisiinpä eroon niistäkin paskiaisista", eikä ketään olisi voinut kiinnostaa vähempää. Vuosi 2007 jää kuitenkin historiaan vuotena, jona Ilkka Kanerva pelasti maamme maineen ja kunnian niin idässä kuin lännessäkin.


Ilkka Kanervan supliikkimiehen taidot ovat kansainvälisen ihailun kohde, ja hänet on lisäksi valittu kolmetoista kertaa peräkkäin maailman sexyimmäksi mieheksi. Hänen ruskea kielensä on asetettu näytteille ulkoasiainministeriön miesten vessaan, jotta ministeriön työntekijät eivät koskaan unohda hänen urotekojaan. Hän on tiettävästi ainoa ihminen maailmassa, joka kykenee kumartamaan mihin tahansa suuntaan pyllistämättä yhteenkään.


"Ovet ovat permanentisti auki", Kanerva toteaa ja väläyttää kuuluisan hymynsä, joka saa pikkupöksyt, nahkakalsarit ja Ilta-Sanomien toimittajat kostumaan kymmenen kilometrin säteellä.


Bubbling Under: Urho Kekkonen juo Brežnevin pöydän alle


3. Jari Sarasvuo


Jari Sarasvuo on filosofi, guru ja Suomen henkinen johtaja, jota on usein verrattu Mahatma Gandhiin, Jeesukseen ja Optimus Primeen. Kirjoissaan Also Spracht Sarasvuo ja Mein Kampf Jari kertoi kaikille suomalaisille, että jokainen on oman onnensa copywriter.


Sarasvuon mukaan jokainen ihminen voi löytää sisäisen Sarasvuonsa, jolloin hän voi toteuttaa mahdollisimman tehokkaasti kaikkia niitä moraalisia ja esteettisiä mahdollisuuksia, jotka nykyinen arvomaailma tukahduttaa. Lisäksi Sarasvuo uskoo, että vahvemman on hallittava, sen sijaan, että se sulautuisi heikompaan uhratakseen sillä tavoin oman suuruutensa. Sarasvuon kirjoja on myyty enemmän kuin Raamattua, ja hän on myös maailman menestyneimmän tv-sarjan, Diilin, isä.


Bubbling Under: Timo T. A. Mikkonen


4. Nokia N9000i


Nokian tuore Jeesus-puhelin on ainakin sata kertaa parempi, kalliimpi ja fallisempi kuin joku iPhone. N9000i ei ole mikään puhelin, vaan Heuristisesti Ohjelmoitu Algoritminen Multimediatietokone. Laitteen varusteisiin kuuluu keskinkertainen kameran ja keskinkertaisen musiikkisoittimen lisäksi kolmiulotteiset lasit, poimuajolaite, etälamautin, penispumppu ja Yön koko tuotanto. Yleisesti uskotaan, että Nokia N9000i valitaan YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi, minkä jälkeen se pysäyttää ilmastonmuutoksen ja lopettaa köyhyyden.


"Daisy, Daisy, give me your answer do. I'm half crazy all for the love of you. It won't be a stylish marriage, I can't afford a carriage. But you'll look sweet upon the seat of a bicycle built for two."


Bubbling Under: Jorma Ollilan hartiat


5. Pääministerin morsian


Suomalaisen kirjallisuuden suosituin klassikko, jolle vetää vertoja vain Viivi Avellanin Sinkkunaisen käsikirja.


Yli viidellekymmenelle kielelle käännetty romanttinen mestariteos, jossa vakavailmeinen kepulaispoliitikko löytää harmaan pitopalveluyrittäjän pikkugeen Kesärannan porealtaassa. Lukijaa hemmotellaan kiihkeillä rakastelukohtauksilla, pikkutuhmilla sutkautuksilla ja keskustalaisella kunnallispolitiikalla.


Bubbling Under: Paavo Väyrysen On muutoksen aika 1 feat. Marika Fingerroosin nettisivut


6. Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa


Suomi voitti vuonna 1995 Ruotsin Tukholman Globen-areenassa luvuin 4–1 vastoin kaikkia ennakko-odotuksia. Ville Peltonen teki kypärätempun siitä huolimatta, että hänen päänsä irtosi heti ensimmäisellä minuutilla sattuneessa taklaustilanteessa. Timo Jutila teki Suomen neljännen maalin, vaikka hänen molemmat jalkansa leikkautuivat irti ensimmäisellä minuutilla vaihtovirheen seurauksena. Suomen maalissa Adolf Ehrnrooth torjui ensimmäisellä minuutilla tapahtuneesta sokeutumisestaan huolimatta sankarillisesti kaikki laukaukset. Hänet ohitti vain yksi onnenkantamoinen, jossa kiekko kimposi laidasta verkon perukoille lävistettyään matkalla hänen vatsansa.


Legendaarisessa ottelussa kuoli 26 662 suomalaista, minkä lisäksi 39 886 haavoittui ja 1 000 jäi vangiksi. Ruotsi pelasi ottelun viimeiset 59 minuuttia kymmenellä yhtä vastaan, mutta silti Suomi vei voiton kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta. Voitto oli niin upea, että sen jälkeen Suomen jääkiekkomaajoukkueesta ei ole saanut puhua negatiiviseen sävyyn, ja vielä tänäkin päivänä jokainen suomalainen täysi-ikäinen mies velvoitetaan pelaamaan jääkiekkoa vähintään puolen vuoden ajan, paitsi jos hän on joku vitun homo.


Bubbling Under: Teemu Selänne voittaa Stanley Cupin loppuottelussa Ottawa Senatorsin


7. Yön kymmenen kultalevyä


Ympäri maailmaa on ihmetelty tämän keskinkertaisen porilaisen iskelmäpumpun menestystä, jonka on yleisesti katsottu olevan vahvin todiste evoluutioteoriaa vastaan. Jo seitsemäntoista levyä harmaannihkeää kuraa vääntänyt yhtye sinnittelee sitkeästi listoilla ja vetää Ravintola Tulisuudelman kerta toisensa jälkeen täyteen kyynelehtiviä miehiä ja naisia. Yön menestys herättää useimmissa ihmisissä loppumattoman, eksistentialistisen kysymystulvan: Kuinka voi olla mahdollista, että samaa huonoa biisiä uudestaan ja uudestaan tekevä bändi voi olla niin suosittu? Miten kukaan voi selvitä hengissä siitä, että Yö esiintyy kolmena peräkkäisenä iltana samoilla festareilla? Voisiko Olli Lindholm näyttää vielä juntimmalta?


Yön ikimuistettavimpia kappaleita ovat hitit "Taas lapset pihalla nään, ne kaikki kuolee pian, niin kuin rakkaus tää" ja "Hän tahtoi nimensä tähtiin, hän halusi olla kuolematon, mutta hänet silvottiin, nyt hän kuollut on, itken verta ja paskaa".


Bubbling Under: Rednexin Sex And Violins -levy myy kultaa

Ei kommentteja: