1.8.2007

Pelastakaa lapset

Disney päätti kieltää tupakoinnin näyttämisen elokuvissaan. Tynnyrissä kasvaneille tiedoksi, että Disney on siis yhtä kuin The Walt Disney Company; media- ja viihdeteollisuusyhtiö, joka on tullut tunnetuksi muun muassa realistisista luontodokumenteistaan, joissa kaikki eläimet ovat suurisilmäisiä vegaanisöpöläisiä. Ilmeisesti kielto on täydellinen, eikä jatkoaikaa ole tiedossa, joten tulevaisuudessa Cruella de Vil ei pääse sauhuille edes tupakkakoppiin. Nyt pelätäänkin sitä, millaisia järjestyshäiriöitä siitä seuraa, kun elokuvien tervakeuhkot joutuvat käymään tupakalla ulkona kadulla...


Mielestäni Disney on oikeilla jäljillä. Lapsia täytyy kaikin keinoin suojella tupakanpolton kaltaisilta paheilta. Lapset ovat alttiita kaikelle, ja niinpä he helposti kokeilevat kaikkea, mitä he näkevät elokuvissa, tietokonepeleissä tai Jaska-enon mökillä. Paras keino estää lapsia aloittamasta tupakanpolttoa on teeskennellä, ettei tupakkaa ole olemassakaan.


Hyvin alkanutta sensuuria ei kannatta jättää tähän. Minulla on Disneylle pari ehdotusta siitä, mitä he voisivat seuraavaksi elokuvissaan kieltää. Aluksi ohjeet tulevat koskemaan vain lastenelokuvia, mutta jatkossa ne toivottavasti laajenevat kaikkiin muihin elokuviin, kirjoihin ja tosielämään.


1. Kuolema
Lapset ovat aivan liian herkkiä ja haavoittuvaisia, jotta heille voitaisiin esittää jotain niin kauheaa, traumaattista ja luonnotonta kuin kuolema. Miettikää Bambia! Moni viaton, enkelikutrinen lapsi on sairastunut loppuiäkseen vakavaan masennukseen ja alkoholismiin nähtyään surullisen kohtauksen, jossa Bambin äiti saa surmansa.


Tulevissa Disney-elokuvissa kukaan hahmoista ei kuole, sairastu tai loukkaannu. Jos hahmon täytyy juonellisista syistä poistua kuvioista, hyväksyttävää on esimerkiksi se, että henkilö muuttaa toiseen maahan tavoittelemaan unelmiaan. Samaa periaatetta soisin sovellettavan myös tosielämässä: "Alma-mummi muutti Amerikkaan ryhtyäkseen kabareetanssijaksi!"


Lapsen täytyy olla vähintään kahdeksantoista, ennen kuin hänelle varovasti ja hienotunteisesti paljastetaan, että kaikki ihmiset poistuvat aikanaan meidän keskuudestamme. Samalla on tietenkin syytä mainita, ettei kukaan tietenkään oikeasti lakkaa olemasta, vaan kuolleet ihmiset elävät ikuista ja onnellista elämää Taivaassa! *)


2. Rumuus
Muistatteko vielä Notre Damen kyttyräselkäisen kellonsoittajan, Quasimodon? Niin varmasti muistavat viattomat, enkelikutriset lapsennekin, jotka ovat saaneet tuosta rujosta hahmosta ikuisia traumoja! Rumuutta voidaan esittää esim. nuortenelokuvissa kohtalaisissa määrissä, jos ruma henkilö on myös paha. Myös oikeassa elämässä narkkarit, murhaajat ja terroristit ovat aina rumia.


Lastenelokuvissa rumuutta ei saa näyttää. Rumia ihmisiä näkevät lapset saattavat kuvitella, että rumuus on hyväksyttävää, minkä jälkeen heistä tulee narkkareita, murhaajia ja terroristeja. Rumat ja lihavat ihmiset kuuluvat aikuisten tositelevisio-ohjelmiin, joissa heistä tehdään normaaleja ihmisiä!


3. Sukupuoli
Sukupuolielimiä Disneyn elokuvissa esiintyy suhteellisen harvoin. Jopa Lumikki ja seitsemän kääpiötä oli nimestään huolimatta pieni pettymys, kun sen taannoin vuokrasin.


Pelkkä sukupuolielinten ja seksuaalisen kanssakäymisen peittely ei riitä. Jos elokuvien hahmot ovat selkeästi jotain sukupuolta, lapset alkavat väistämättä ajatella, mitä näillä hahmoilla on housuissaan tai hameensa alla - puhumattakaan siitä, mitä nämä hahmot tekevät keskenään pimeässä peiton alla! Onpa sellaistakin nähty, että kaksi eri sukupuolta olevaa henkilöhahmoa on yhtä aikaa ruudussa. Tällainen roska muuttaa viattomat, enkelikutriset lapset seksihulluiksi pervertikoiksi!


Siveetöntä rietastelua lastenelokuvissa ei voi sallia. Jatkossa yhdenkään Disneyn lastenelokuvan hahmon sukupuoli ei saa käydä millään tavalla ilmi.


*) Paitsi jos he ovat ateisteja, vääräuskoisia, kommareita, homoja, runkkareita tai rock-muusikkoja.

Ei kommentteja: