26.6.2007

Viisasten viina ja kauhea kannabis

Juhannus on Suomessa yöttömän yön, keskikesän ja viinaan kuolemisen juhla. Tässä tuhansien järvien ja miljoonien viinalitrojen maassa on selvää, että riski hukkua jompaankumpaan liemeen on poikkeuksellisen suuri. Niinpä nyt, kun tästä suuresta juhlasta on onnekkaasti selvitty hengissä, on hyvä luoda kriittinen katsaus suomalaiseen päihdepolitiikkaan.


Kännissä paitsi lauletaan karaokea hassusti nuotin vierestä ja tehdään vahingossa lehtolapsia, myös tukehdutaan omaan oksennukseen, ajetaan kolareita, putoillaan veneestä sekä tietenkin tapetaan ja pahoinpidellään kanssaihmisiä niin kodissa kuin puutarhassakin. Siinä missä Kuningas Alkoholi on elämämme eliksiiri ja kansallisjuomamme, lainsäädäntömme kieltää yksiselitteisesti erään huomattavasti vaarattomamman päihteen hallussapidon, myynnin, levityksen ja käytön.


Juoskaa jo, kukkahattutädit ja moraalinvartijat, sillä tämä kirjoitus käsittelee Suurta Saatanaa, kannabista.


Suomalaisen päihdekeskustelun oudoimpia piirteitä on se, että jos joku (helvetin hippi) uskaltaa puolustaa kannabiksen laillistamista hänet leimataan saman tien työtävieroksuvaksi narkkariksi ja Vihreän liiton jäseneksi. Jos sanat "kannabis" ja "laillinen" edes mainitaan samassa lauseessa, sellaisetkin ihmiset, jotka normaalisti kykenevät kriittiseen ja maltilliseen ajatteluun, taantuvat vaahtoa sylkeviksi maailmanlopun saarnaajiksi.


Hysteerinen suhtautuminen selittyy osin sillä, että Suomessa kaikista laittomista huumeista on levitetty mustavalkoista ja valheellista propagandaa jo vuosikymmenten ajan. Muistan elävästi ne yläasteen hurmokselliset valistustapahtumat, joissa isosta citystä paikalle raahattu mulkosilmäinen ja lommoposkinen ex-narkkari kertoi, miten kaikki paha hänen elämässään alkoi kannabiksesta: ensimmäisten tötsyjen jälkeen alettiin jo varastella autoja, potkia mummoja ja palvoa saatanaa. Sen jälkeen meille kauhusta vapiseville kakaroille näytettiin kuvia tulehtuneista neulanjäljistä, mätänevistä ruumiista ja Ozzy Osbournesta.


Porttiteorialle ei ole löytynyt juuri minkäänlaista tieteellistä todistusaineistoa. Lisäksi voidaan kysyä, että kun kovia huumeita käyttävistä luultavasti kaikki ovat aloittaneet syntisen elämänsä nauttimalla viinaa tai tupakkaa, miksei niitä mustamaalata porttiteorialla?


Suomessa huumeista ei voi keskustella. Piste. Ja kun sanon näin, tarkoitan tietenkin laittomia huumeita. Alkoholia saa vapaasti ihannoida ja alkoholiveron laskea niin matalalle, että naapurin Pertsa saa varmasti ostettua jokapäiväisen kossupullonsa. Suomessa kiihkoton huumausainekeskustelu tarkoittaa sitä, että sen jälkeen kun kaikki laittomat huumeet on niputettu samaan kasaan, niitä ja niiden käyttäjiä paheksutaan vain joka toisessa lauseessa.


Yksi klassinen esimerkki perinteisestä suomalaisesta kaksinaismoralismista on Rosa Meriläisen pilven polttelusta pari vuotta sitten noussut valtaisa kohu. Kansanedustaja saa tehdä talousrikoksia, pettää aviopuolisoaan, ajaa humalassa autolla tai ammuskella pilleripäissään laittomalla aseella, mutta jos nuori naispoliitikko jossain bileissä ottaa hasishenkoset (voi jumalauta!), seuraa maanlaajuinen lynkkaus. Toinen surullisenkuuluisa tapaus on taannoinen V-lehden huumeartikkeli, jonka ansiosta ko. lehti vedettiin jakelusta. Sattumoisin pari kuukautta myöhemmin koko lehti päätettiin lopettaa.


Nythän tilanne on se, että kaiken maailman oikeat rikolliset saavat runsaasti rahaa kannabiksen myynnistä. Edelleen, kannabista haluavat joutuvat ostamaan aineensa diilereiltä, jotka saattavat tarjota samalla esim. kokaiinia tai puukkoa vatsaan. Poliisi puolestaan käyttää voimavarojaan siihen, että se jahtaa kodeissaan bongia imeviä hippejä, jotka nähtävästi joidenkin mielestä ovat yhteiskunnan vihollisia numero yksi.


Kuka siitä sitten hyötyy, että joku saa rangaistuksen siitä hyvästä, että on kehdannut kasvattaa, omistaa tai nauttia tuota lähes täysin vaaratonta päihdettä? No, ehkä hra/rva Kunnon Kansalainen™ saa eettis-moraalisen orgasmin piehtaroidessaan ylemmyydentunteessaan ennen illan kolmannen viinipullon avaamista.


Aina voidaan tietenkin kysyä, että miksi yhteiskunnassamme tarvittaisiin lisää laillisia päihteitä, kun nykyisistäkin on jo niin paljon haittaa.


Niin.


Täydellisessä maailmassa kukaan ei joisi viinaa, polttaisi pilveä tai katsoisi Poliisiopisto-leffoja. Tässä maailmassa on tosiasia, ettei kannabiksen käyttö tule loppumaan nykyisellä, naurettavalla kieltolailla. Päinvastoin, täyskiellon haitat ylittävät sen hyödyt selvästi. Niinpä kyse on yksinkertaisesti oikeudenmukaisuudesta ja järjenkäytöstä, ja sekä järki että oikeus puoltavat kannabiksen laillistamista.


Kiinnostavaa tutkimustietoa kannabiksen ja alkoholin vaikutuksista löytyy mm. täältä. Kannattaa lukaista, ennen kuin alkaa asetella herneitä nenään tämän kirjoituksen johdosta.

Ei kommentteja: